TEDx-Constanta-Sebastian_burduja

TEDxConstanta - Vorbitor

Sebastian Burduja

Ministrul cercetării, inovării și digitalizării

TEDxConstanta - Vorbitor


Sebastian I. Burduja este Ministrul cercetării, inovării și digitalizării din România și deputat în Parlamentul României.

A locuit aproape 12 ani în Statele Unite, iar în 2016 a decis să revină în România. A efectuat stagii de practică la Organizația Națiunilor Unite în Geneva, la National Endowment for Democracy în Washington și la Institutul Freeman Spogli din California.

Deține un doctorat în economie (Summa Cum Laude, ASE București), un master în administrarea afacerilor (MBA) la Harvard Business School și un master în politici publice (MPP) la Harvard Kennedy School of Government. A absolvit Universitatea Stanford cu onoruri și merite deosebite.

A lucrat ca expert în dezvoltare la Banca Mondiala ân Washington D.C. și a fost consultant al Dalberg, companie specializată în proiecte de țară. Este autor al cărților “Între speranță și deziluzie. Democrație și anticorupție în România postcomunistă” (Curtea Veche, 2016) și „Planul pentru România - Șapte revoluții pentru o țară în care vrem să rămânem (Litera, 2020).

Sebastian Burduja a pus bazele RISE Consortium, o companie-rețea specializată în atragerea de investiții străine în România, respectiv în susținerea extinderii afacerilor românești pe piețele globale. Din 2008, când era încă în SUA la studii, a construit Liga Studenților Români în Străinătate și Fundația CAESAR.

 A sprijinit dezvoltarea a peste 300 de localități din România prin îmbunătățirea absorbției de fonduri europene și a coordonat sau contribuit la zeci de rapoarte, unele dintre ele premiate la nivel internațional.

Cum vede România în 3D? Demnă, dezvoltată, democratică.

"Măsura unei vieți este, după mine, ceea ce lăsăm în urmă pentru ceilalți. Acesta va fi testul suprem atunci când vom închide ochii pentru totdeauna, fiecare dintre noi: am lăsat mai mult decât am luat de la această lume? Suntem condamnați să răspundem afirmativ, fără șovăială, dacă vrem ca viața noastră să fi însemnat cu adevărat ceva."


Discurs Sebastian Burduja TEDxConstanta 2022

În căutarea antidotului la maladia scepticismului cronic

Am ajuns sa nu mai credem în nimeni și nimic și totuși viață ne învață sa ne concentrăm pe lucrurile frumoase ale ei.

În acest discurs, asezonat cu umor și citate, Sebastian Burduja, explică ce înseamnă de fapt maladia scepticismului cronic:

- să moară și capra vecinului (termen complex de explicat în alte limbi)

- fuga de răspundere, ascunsă sub ”atât s-a putut”

La final primim și câteva soluții: 

- să conștientizăm ce se întâmplă acum

- să alegem calea mai grea, de fapt să luptăm cu toate resursele pe care le avem

- și, ingredientul secret - care de fapte suntem noi, că totul depinde de fiecare dintre noi 

Am înțeles

Dacă continui să navighezi înseamnă că ești de acord cu folosirea cookies pe acest site.
Mai mult